Ókécskei Közösségi Ház, 6060 Tiszakécske, Templom tér 6.
  • Nyitvatartási idő

    2023. május 2-ig előzetes bejelentkezés útján látogatható

  • Email

    okecskei.kozossegi.haz@gmail.com

  • Telefon

    +36 20 503 5999

Helytörténeti gyűjtemény

 

Helytörténeti gyűjtemény

Verebély Károlyné Vargha Katalin (1917-1975) tanárnő által alapított „Helytörténeti Gyűjtemény” az egykori községháza tanácstermében kapott helyet.
Az 1950-es, '60-as években erőteljes változás következett be a parasztság életében. A főként az 1900-as évek elejéről származó használati tárgyak egy letűnt korról mesélnek. A Kató néni és szakkörös gyerekei által gyűjtött tárgyak kezdetben a művelődési központban kaptak helyet. A gyűjtemény sorsa a tanárnő halála után hányatottá vált. Hol fogyott, hol gyarapodott. A 80-as évek elején Ókécskére, a régi református ifjúsági terembe, a jelenlegi Református Galériába, majd a rendszerváltás után az Ókécskei Közösségi Házba került.
Az egykori községháza eredeti berendezéséből a tanácskozó asztal, a jegyző asztala és a képviselői székek maradtak meg. A tölgyfából készült bútorokat gazdagon faragott kalocsai minta díszíti. Mindegyik tárgynak más a mintája. A helytörténeti gyűjtemény anyaga folyamatosan bővül. A gyűjtemény ideális színtere óvodások és iskolások számára tartott tematikus honismereti foglalkozásoknak.